Solar Çatı için Su Yalıtım Örtüsü Nasıl Seçilir?

Çatı su yalıtım örtülerinin birincil işlevi uzun süreli su geçirmezliği sağlamak ve böylece çatının yapısını korumaktır. Mevcut seçeneklerin çeşitliliği nedeniyle uygun bir yalıtım örtüsü seçmek zor olabilir. Su yalıtım örtüsü, çatı kaplama malzemesinden önce serilerek havalandırma sağlamanın ve su geçirmez bir tabaka oluşturmanın yanında ayrıca çatı kaplama çalışmaları sırasında koruma sağlar ve nemi uzak tutar. Doğru seçimi nasıl yapacağımızı ve uzun ömürlü bir çatı inşa etmeyi daha ayrıntılı olarak detaylandıralım.

Yüksek kaliteli bir çatı su yalıtım örtüsü neden gereklidir?

Çatı kaplama malzemesi olarak (kiremit, kenet çatı veya diğer malzemeler) ne kullanılmış olursa olsun her zaman çatı kaplamasının altında bir su yalıtım örtüsü kullanılmalıdır. Kullanılacak su yalıtım örtüsü için standartlar ülkeden ülkeye değişebilir. Zaman zaman çok farklı kalitede malzemelerin kullanıldığı şantiyelere rastlanabilir. Bu tamamen bina tasarım ve proje belgelerinin tipik olarak, alt katmanın karşılaması gereken teknik gereksinimleri belirtmeden sadece su yalıtım örtüsü (veya çatı membranı veya sadece membrandan) şeklinde genel olarak bahsetmesi nedeniyle oluşmaktadır.

Su yalıtım örtüsünün temel işlevi yapıyı yoğuşma, yağmur suyu ve nemden korurken aynı zamanda yapıdan gelen nemin geçmesine izin vermektir. Bir yandan çatı kaplaması tamamen su geçirmez değildir (yağışa dayanıklıdır) diğer yandan oluşan su buharını yapıdan havalandırma aralığına yönlendirmenin başka bir yolu yoktur. Burası çatı su yalıtım örtüsünün önemli bir rol oynadığı yerdir, buharın yapıdan geçmesine izin verir, çatı kaplamasından sızan suyu tutar ve ayrıca fazla nemin dışarı atılmasını sağlar.

Ucuz su yalıtım örtüleri daha az sağlam, daha az dayanıklı ve yırtılmaya eğilimli olabilir. Nem iletkenliği zayıf olan bir malzeme, çatıyı taşıyan ahşap çerçeveye kademeli olarak zarar vererek ve çatının kullanım ömrünün kısalmasına sebep olabilir. Su yalıtım örtüsünün yanlış seçilmesinden kaynaklanan hasar çok yaygın bir sorundur. Sonuç olarak küçük maliyet tasarrufları uzun vadede önemli ölçüde daha büyük kayıplara yol açabilmektedir.

Farklı su yalıtım örtüsü tipleri nelerdir?

İki temel su yalıtım örtüsü tipi vardır, nefes alabilen ve nefes almayan. Aşırı nemi atabilmenin yanı sıra, nefes alabilen bir su yalıtım örtüsü de kısmen çatının havalandırma sistemi olarak işlev görür. Yapıdaki basınç farkları için gerekli koşulları oluşturmak için nefes alabilen su yalıtım örtüleri, yalıtımla doğrudan temas halinde kurulmalıdır. Doğrudan çatının altında (çatı katı) yaşam alanı olmadığında nefes almayan bir su yalıtım örtüsü kullanılır. Nefes almayan bir su yalıtım örtüsünün temel amacı suyu ve nemi tahliye etmektir. Bu amaçla, nem yoğunlaşmasının meydana gelebileceği su yalıtım örtüsünün her iki tarafında da yeterli havalandırma sağlanmalıdır.

Çatı su yalıtım örtüsü üç katmandan oluşur. Üst ve alt katmanlar koruyucu bir işleve hizmet ederken, orta katman su buharının geçmesine izin veren ancak tamamen su geçirmez olan işlevsel bir filmdir. Buhar geçirgenliği, 0,3 m’yi geçmemesi gereken SD değeri ile gösterilir.

Doğru su yalıtım örtüsü nasıl seçilir?

Bir çatı su yalıtım örtüsü seçerken çatıya monte edilecek çatı kaplama malzemesinin türünü bilmek esastır. Çatı su yalıtım örtüsü kumaşının ağırlığı öncelikle üst ve alt koruyucu katmanların niteliğine bağlıdır. Bu nedenle koruyucu katmanlar fonksiyonel tabakanın etrafında ne kadar ince olursa, su yalıtım örtüsü o kadar hızlı su nüfuzuna izin vermeye başlar. Daha kalın koruyucu katmanlar, daha uzun süre dayanabilen işlevsel bir film tabakası oluşturarak örtünün daha uzun süre su geçirmez olmasını sağlar (başka bir deyişle, çatı su yalıtım örtüsünün kumaş ağırlığı ne kadar fazlaysa, o kadar dayanıklıdır). Daha hafif olanlardan ziyade daha ağır kumaş ağırlığına sahip ürünler kullanılması tavsiye edilir. Su yalıtım örtüsü metrekare başına minimum 155 g ağırlığa sahip olmalıdır. Kuzey iklimlerde su yalıtım örtüsü aynı zamanda önemli sıcaklık dalgalanmalarına dayanabilmelidir.

  1. Çatı kaplaması taş ise, kurulum işleminin daha uzun sürmesi muhtemeldir, bu da çatı su yalıtım örtüsünün UV direnç derecesine dikkat etmenin çok önemli olduğu anlamına gelir.
  2. Çatı kaplaması sac olması durumunda, çatı su yalıtım örtüsünün sıcaklık direncini dikkate almak esastır. Sacın altındaki sıcaklıklar 80°C’nin üzerine çıkabilir. Bu nedenle sıcaklık direnci en az 90 °C veya daha yüksek, tercihen en az 100 °C olan su yalıtım örtülerinin kullanılması önerilir.
  3. Çatıya entegre güneş panelleri söz konusu olduğunda ise panellerin altındaki sıcaklıklar sac çatı kaplamaya benzer şekilde normalden daha yüksek olacaktır. Bu nedenle en az 120 °C sıcaklık direncine sahip ve üreticinin entegre güneş panelleri altında kullanılmasına izin verildiğini belirten işaretleri taşıyan su yalıtım örtülerinin kullanılması tavsiye edilir.

Her zaman olduğu gibi eğer bu konu ile ilgili yeterli bilginiz yok ise uzman desteği almaktan asla çekinmeyin. Doğru ve güvenli projelendirme için çatı kaplama malzemesinin üreticisine danışmak en doğru yöntem olacaktır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir